ТАКІ ЕФЕКТНІ ТВОРИ, ЩО Й КРИТИКУВАТИ НЕМА ЩО.

ТАКІ ЕФЕКТНІ ТВОРИ, ЩО Й КРИТИКУВАТИ НЕМА ЩО

22.09.2013

О.Апальков, Т.Череп-Пероганич, М.Снаговський. СКІФІЯ-2013-Літо : літературно- мистецький альманах

Читаючи альманах «СКІФІЯ 2023. Літо» (Канів.: Видавництво «Склянка часу*Zeitglas». 2013. — 456 с., ISBN 978 - 966 - 2306 - 48 - 4), ловиш себе на думці, що багато опублікованих у ньому творів заслуговують на всенародне визнання, причому не лише на теренах України, а й далеко за її межами. Ось тільки з таким розумінням водночас виникає інша думка: хоч як прикро, але така проза, такі поезії, есеї, переклади, документальні розвідки можуть бути не поміченими через те, що автори — не розкручені, що редактори провідних видавництв можливо не їхні родичі, не друзі, не коханці, не сусіди, не такі, які дають відкат, не люблять тусуватися, читати вголос власноруч написане і тому подібне. Між тим у літньому випуску «СКІФІЇ 2013» заслуговують на увагу такі прозові твори як: «Доля родини» Валентина Говоруна, «Другая» Олександра Апалькова, «Лікарня акторської майстерності» Миколи Снаговського, «Колоски» Галини Хотенко, «Меляс» Анатолія Рибачука, «Дороги через океан» Олени Соколової, «Песня про оружие» Олександра Боклага, «Воші» Тетяни Череп-Пероганич, «Хто винен?» Світлани Андрієнко, «Фотографії» Аліни Розанової... Усі ці твори дуже різні. Але у них є головне: не дрібнотем’я! Хоча може так статися, що одним читачам деяка така проза сподобається більше, іншим — менше. Поезія у «СКІФІЇ 2013. Літо» напрочуд високого штибу. Важко навіть виокремити кращу. І все ж, думається, треба звернути особливу увагу і прочитати поезії Любові Цай, Марії Дем’янюк, Наталії Мазур, Леоніда Дмитришина, Олександра Пушка, Ольги Смольницької, Маргарити Каменєвої, Віктора Охріменка, Миколи Пащенка, Валентина Боровського-Клюєва, Петра Старости, Галини Литовченко, Анатолія Вовняка, Володимира Криловця, Любові Грецької, Ніни Стременної... У кращих прозових і поетичних творах бринить невигаданий і невисмоктаний з пальця пульс життя — сьогоднішнього чи минулого, але з духовним чи порівняльним місточком на сьогодення; змальовуються герої у непростих ситуаціях і те, як вони з них виходять переможцями, а буває, що й ні. Ліричні герої у поетичних творах підказують нам бачити прекрасне і насолоджуватись ним, а відтак оздоровлювати душу. Одне слово, альманах «СКІФІЯ 2013. Літо» заслуговує на особливу увагу читачів, цінителів сучасної літератури.

Мар’ян ЗАХАРКО

(Джерело: Кассиопея)