Зайці на Дніпрі.

Зайці на Дніпрі

09.04.2019

Е.Заржицька. Заєць та чарівний барабан

Сучасні діти – це нове покоління. Психологи їх називають покоління «Z» або діти цифрового покоління. Вони з дитинства чудово справляюся з гаджетами, їх неможливо примусити щось зробити. Цим дітям необхідно пояснити, для чого потрібно виконати певну дію.

Саме тому існує проблема не читаючих дітей у сучасному суспільстві. І саме тому сучасним письменникам треба проявити гнучкість, щоб створити такий твір, щоб він зацікавив дитину. В той же час цей твір повинен нести і виховне навантаження.

Тому наша сучасниця, дніпрянка Еліна Заржицька і створила цикл казок, які об’єднала у збірник «Заєць та чарівний барабан». Це казки про тварин. Але наділені вони людськими якостями. Короткі діалоги не перевтомлюють маленького читача, але ненав’язливо знайомляться з діалектами рідного краю, вчать дружити та вибирати друзів за інтересами. Особливо добре у авторки виходить підводити підсумки діям персонажів казки, застосовуючи фразеологічні обороти.

Письменниця приділила велику увагу місцевому колориту. Персонажі її казок живуть на дніпровських берегах. З якою любов’ю, яким трепетним хвилюючим настроєм письменниця називає Дніпро Славутою. Згадує історичні місця на берегах могутньої ріки. Ці обороти ненав’язливо змушують дитину цікавитися історією рідного краю. У творах письменниці зустрічаються і слова-архаїзми (ушкварить, пороснув). Так, їх важко прочитувати та зрозуміти з першого разу. Але це не вважаю недоліком. Швидше за все, це погляд у минуле, що дозволяє дитині збагатити свій словниковий запас, звертаючись до словників та інших довідкових джерел (тих же гаджетів). Поринути та відчути неповторність колишнього часу.

Особливо хочеться виділити те, що Е. Заржицька має і свій неповторний погляд і на деякі звички тварин. Походження цих звичок пані Еліна влучно перетворює у захоплююче дійство своїх героїв. Так, ми маємо нову версію, чому зайці в пеньок барабанять, а ворони шкодять іншим звірятам.

Окремо хочу відмітити специфічну методичну розробку до творів збірки «Заєць та чарівний барабан». Після кожної казки є тестові завдання для розуміння прочитаного та «ключ» для їх перевірки у вигляді закладини з вирізаними позначками для кожної казки своя.

Підсумовуючи, мушу сказати, що дана збірка казок відповідає віковій категорії «для молодшого шкільного віку».

Валентина Пустова

(Джерело: Буквоїд)