"Дружба ± Фройндшафт".

"Дружба ± Фройндшафт"

21.05.2020

Апальков Олександр. Дружба ± Фройндшафт" : нон-фикшн

"Дружба ± Фройндшафт"

Вийшла в світ книга Олександра Апалькова "Дружба ± Фройндшафт"
(проза, нон-фикшн). Тож, декілька слів і про ней. Адже сталося те, чого я довго чекав від цього автора. З одного боку, ми знайомі, вчилися в один час разом... З другого боку, раз полеміка почалася, як кажуть, вона буде продовжена. Саме тому, сподіваюся, що нова книга, на 347-ми сторінках якої розповідається про взаємини українців і німців, викличе жваве обговорення.
Попри те, що загальний сюжет її побудовано на прикладі офіційного партнерства між українським містом Каневом та німецьким Фірзеном. Із того, що довелося мені вже прочитати, вимальовуються чіткі різнохарактиерні історії про справжню дружбу й про дружбу заради вигоди... І все це розгортаються на фоні історичних та соціальних подій 1991-2018 років... У книзі згадано понад тисячу особистостей. Представлено образи як «пересічних» громадян, так і «сильних світу цього». Подано нізіку щоденникових записів, першоджерел та документів (більшою мірою таких, що публікуються вперше)...
Автор припускається твердження, що більшою мірою усі політики – злочинці. Втім, світ не звертає уваги і на це, і надія не вмирає, а продовжується рядом життєдайних прикладів та мотивацій про те, що без моральної сили та свободи розуму – не буває ніякого прогресивного поступу. А творча енергія – за всіх часів і обставин – перебуватиме смислом і Богом будь-якої справи, потрібної людям…

Іван Сумирний

(Джерело: Клуб Поезії)