Вихід у світ одинадцятого альманаху «Октава».

Вихід у світ одинадцятого альманаху «Октава»

10.05.2021

Апальков Олександр, Школьнікова Анна, Акимова Надія. альманах "ОКТАВА" №11 : (музично-теоретичний альманах)
(Переклад: Апальков Олександр)

Відчуття руху сучасного суспільства відбивається і в одинадцятому його випуску, який щойно побачив світ. Творчі люди з різних усюд: композитори, музиканти, музикознавці та педагоги реагують на соціальні події піднесеною творчістю, продовжуючи напрямок, заявлений із самого початку – створення незалежного музичного видання. Адже від першого й до нинішнього числа змістовне наповнення кожного випуску дієво намагається змінити наше культурницьке середовище.
«Це виявляється, – зазначає редакторка пані Ірина Апалькова, – у нестримних ніякими пандеміями спробах подальшої гармонізації нашого життєвого простору – у нових піснях, у відновленні культурних традицій, у загально-освітніх оригінальних заходах… Не має значення де і в який проміжок часу відбувається творча реакція на події людського життя. Адже, попри кордони й час надхненням творців музики неупинно подається саме звукова модель гармонійного світу. Поширити цю справу й беруться автори цієї збірки.
Серед них такі відомі майстри, як композитор ізТуреччини Марина Денисенко-Сапмаз (нарис «КОНТРАБАС-ЕССЕ»),
Педагог із Харкова Надія Акимова (нарис Михайло Глінка в Харкові),
музикознавець зі Львова Анна Школьнікова (нарис ДО ЮВІЛЕЮ ПІАНІСТА І ПЕДАГОГА ЛЮДОМИРА ФІЛОНЕНКА) та інші. У випуску подано сценарії музичних вечорів відомого педагога Вінницького пед-центру Людмили Матяш. Нові пісні сучасних композиторів Лідії Яцкової, Геннадія Ліхтера на слова Олени Грудзинської, Івана Йова, Яра Славутича, Ніни Шмурікової та ряд інших новітніх нотних записів.
А добірка поетичних творів вже стала традиційним доповненням альманаху – розділом «На розгляд композиторам».
Тут нема дописів «випадкових» людей. Тож, єднаючи у собі дві складові: теоретичну і практичну, «ОКТАВА» й далі торить свій шлях.
У новому числі подано матеріал із різних регіонів нашої держави та закордоння. Тому, вже традиційно, рекомендуємо читачам несуєтного ознайомлення із змістом цього випуску.