Яна Дубинянська та її видатні діти.

Яна Дубинянська та її видатні діти

17.04.2011

Я.Дубинянська. Яна Дубинянська про Джері Даррела, Машу Єрмолову, Олю Кобилянську, Рея Бредбері, Ованеса Айвазовського

Можна тільки гадати, наскільки важко чи, навпаки, легко було письменниці Яні Дубинянській, котра відома насамперед фантастично-фентезійною прозою, працювати у відомій серії видавництва «Грані-Т» «Життя видатних дітей», де треба було не тільки розповісти про реальні події юних літ відомих особистостей, але й зробити це так, аби сподобалося потенційним читачам молодшого покоління.

Хоча, судячи з усього, Яна Дубинянська орієнтувалася перш за все на підліткову аудиторію. Адже імена героїв її книги – Джеральда Даррела, Марії Єрмолової, Ольги Кобилянської, Рея Бредбері та Ованеса Айвазовського – не впевнений, що на слуху у переважної більшості молодших школярів. То вже десь у школі середній або у програмі з літератури зустрічаєшся з творами Кобилянської, або починаєш цікавитися фантастикою і відкриваєш для себе геніальну прозу Рея Бредбері.

Проте іноді авторка, здається, все ж «забуває» про свою «цільову аудиторію». Наприклад, після роздумів про майбутнє сімейне життя наприкінці частини, присвяченій Олі Кобилянській, Яна розповідає про те, як малий Рей Бредбері щиро вважав, що в їхньому будинку під сходами живе чудовисько. Погодьтеся, діти, яким близька тема уявних монстрів, і ті, хто вже розмірковує над заміжжям – це все ж таки різні вікові категорії.

Прикметно, що Яна Дубинянська всіляко підкреслює важливу роль сім’ї та взаєморозуміння у сімейних стосунках. Авторка неодмінно розповідає про родину кожного з обраних героїв і намагається показати, як саме родинне виховання вплинуло на ту чи іншу видатну в майбутньому особистість. Незалежно від того, чи її не розуміли (як юну Кобилянську), чи спочатку не підтримували, а потім змінили своє ставлення (як у Джеррі Даррелла), чи власним прикладом скерували у виборі життєвого покликання (як у Маші Єрмолової).

Крім того, орієнтуючись на більш старшого читача, авторка насичує текст інформацією, скажімо так, на загальну ерудицію. Наприклад, згадуючи, про те, що Єрмолова грала у виставі «Борис Годунов», Яна коротко розповідає, хто такі були Марина Мнішек та Григорій Отреп’єв. А розповідаючи про Бредбері, говорить, на чию честь він отримав своє друге ім’я Дуглас.

Проте найголовніше, як цю книгу оцінюють юні читачі, для котрих власне, вона й написана. Надаємо слово активній читачці, дванадцятирічній львів’янці Оксані Геник: «Книжка Яни Дубинянської з серії «Життя видатних дітей» мені дуже сподобалася. Вона не просто цікава, а захоплююча, швидка і легка у читанні. Ця книга написана зрозуміло для дітей будь-якого віку, адже дітям найцікавіше читати саме про дітей. А особисто мені найбільше сподобалася розповідь про Ованеса Айвазовського: про те, як він любив малювати, але не мав фарб, тому просив батька купити їх.»

Дмитро Шульга

(Джерело: СУМНО)