На Дніпропетровщині запроваджено інноваційний спосіб виховання літературою.

На Дніпропетровщині запроваджено інноваційний спосіб виховання літературою

23.01.2013

Н.Дев'ятко, Е.Заржицька, О.Кай. Письменники Дніпропетровщини – шкільним бібліотекам : Аудіокнига

Нагадаємо, що до 80-річчя Дніпропетровської області тисячі шкіл регіону отримали гарний подарунок – аудіокнигу з творами місцевих поетів і прозаїків. Роботу було здійснено у рамках обласної програми «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти», а керівниками проекту стали літератори Еліна Заржицька, Наталія Дев’ятко, та шеф-редактор журналу «Бористен» Фідель Сухоніс.

Свою думку, наскільки аудіопроект «Письменники Дніпропетровщини – шкільним бібліотекам» може стати одним із впливових чинників виховної роботи у середній школі та спеціалізованих начальних закладах області, висловлюють видатні політичні діячі, діячі науки і мистецтва, представники релігійних конфесій.

Олександр Вілкул, віце-премєр-міністр України: «Книга – безцінний порадник, професійний критик та вірний помічник упродовж усього нашого життя. Якісна світова література формує систему цінностей людини, її естетичний смак, духовність, розширює її кругозір. Знання літератури рідного регіону – важлива складова формування освіченої людини.

Книга пройшла довгий шлях розвитку. Сучасна аудіокнига – це не просто новий вид поширення інформації, а й новий вид мистецтва. Інтонація, тембр голосу, звукові ефекти створюють якісно нову картину в уяві слухача, розширюють межі сприйняття інформації.

У Дніпропетровській області реалізується масштабний проект «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти». У рамках цього проекту в освітній процес впроваджуються сучасні інформаційні технології. Тепер школярі та вчителі області можуть користуватися під час освітнього процесу електронними бібліотеками, щоденниками і журналами.

Аудіокнига «Письменники Дніпропетровщини – шкільним бібліотекам» включає твори наших сучасників. Письменники і поети, чиї твори включені в цей проект – це справжні таланти, які оспівують наш регіон, тонко підмічають його індивідуальні риси, які є справжніми патріотами Дніпропетровщини та України.

Дорогі друзі, я бажаю вам чудового настрою під час прослуховування аудіозаписів і неповторних вражень від спілкування з прекрасним світом літератури».

Геннадій Півняк, ректор НГУ, академік НАН України (місто Дніпропетровськ): «…Дуже важливо, аби молоде покоління розуміло цінність історії та мови своєї держави. Сучасність диктує свої умови – сучасні школярі та студенти все більше переходять на сучасні електронні засоби спілкування. І такі корисні та прості речі як аудіо книга дозволять, скажімо, дорогою до школи, в університет чи на роботу прослухати твори класиків української літератури та її сучасників.

Дуже важливо, що дніпропетровці знайомляться з української літературою рідного краю. Це важливий крок у розвитку та вихованні молодого покоління і приємно, що його створено за підтримки обласної державної адміністрації та провідних культурних та літературних діячів області».

Валентина Гончар, вдова Олеся Гончара (місто Київ): «Література – одвічне джерело мудрості. І кожне покоління повинно цінувати своє рідне слово, адже крізь нього говорять до нас пращури.

Важливо, що сучасні українці матимуть змогу прочитати кращі вірші, нариси та оповідання, які написали такі майстри пера, як Сергій Бурлаков, Олексій Стариков, Віктор Савченко, Олег Волик та багато – багато інших. Мені дуже приємно, що серед авторів аудіо книги є й молоді письменники. Це означає, що любов до українського слова не згасає, а сучасна література знаходить свій розвиток».

Віра Вовк, перекладач, поетеса (місто Ріо-де-Женейро, Бразилія): «Будучи далеко від рідного слова, починаєш його цінувати ще більше. І мені

приємно, що сучасна українська, зокрема, дніпропетровська молодь матиме змогу знайомитись з ним у сучасному форматі.

Зараз є тенденція, що молоді люди почали менше читати літератури, адже з’явився Інтернет, соціальні мережі. Аудіокнига – певний компроміс для тих, хто не бажає розлучатися з технічним прогресом. Я висловлюю свою вдячність тим, хто створив цю книгу – авторам та керівникам проекту – Еліні Заржицькій, Наталії Дев’ятко і Фіделю Сухоносу, а також державній підтримці, яка зробила цей проект масштабним. Також бажаю ще більше цікавих нових проектів».

Микола Поляков, ректор ДНУ імені Олеся Гончара (місто Дніпропетровськ): «Саме зі школи починається формування особистості, яка потім вступає до вищого навчального закладу, а згодом стає професійною часткою суспільства. І попри важливість якісної професійної освіти не менш важливим є духовне виховання.

Мова – основа держави, народу, суспільства. Дніпропетровщина багата на талановитих письменників різних років – і ця аудіокнига чергове тому підтвердження. Ми повинні виховувати у нових поколіннях любов та повагу до своєї історії, мови та літератури, любов до минулого. Адже наше минуле творить наше майбутнє».

Валентин Циков, академік НАН України (місто Дніпропетровськ): «Це безперечно, прогресивний та наукоємний підхід до вивчення української літератури. Безліч класиків українського слова вийшли саме з літературної Дніпропетровщини. І ми повинні пам’ятати та поширювати цю інформацію, адже юні мешканці міста повинні знати його не лише як масштабне промислове місто з ракетобудуванням, але як і світлицю українського слова. Наповнення аудіо книги розраховане на різну вікову категорію і це робить книгу універсальною. Я всіляко підтримую прогресивність у навчанні і зичу авторам проекту ще більше цікавих ідей для втілення».

Владика Адріан, керуючий Московською та Богородицькою Єпархією УПЦ КП (місто Москва, Росія): «Спочатку було Слово і досі Слово є джерелом усього на землі. Рідне слово завжди звучить миліше. А завдяки літературі ми поринаємо у світ власної історії, культури чи занурюємось у фантастичні, неосяжні світи фантазії майстра пера. Доля майбутнього покоління лежить у руках теперішнього. І те, як ми виховаємо наших дітей, матиме вплив на те.

Яким буде майбутнє нашої держави. І виховання духовне, патріотичне, моральне повинне займати не останнє місце. Я зичу авторам та керівникам проекту Божої допомоги та натхнення у цій благородній справі».

Олег Чорногуз, письменник (місто Київ): «Талановита українська нація багата на культурних та літературних діячів. Але найбільше щастя письменника – коли його читають, коли його твори стають потрібні, викликають живі емоції. Ця аудіокнига містить в собі легендарні твори митців Дніпропетровщини. І той факт, що молоді жителі міста познайомляться з ними, дадуть цим творам нове життя, відкриють їх для нових читачів, які тільки починають свій шлях у світі літератури. І окрім, безперечно, важливої виховної функції, ця аудіо книга може стати чудовим хобі та можливістю змістовно та цікаво провести холодний осінній вечір».

Михайло Мельник, актор (місто Дніпропетровськ): «Я хочу привітати авторів цього важливого та цікавого проекту. Аудіокнига – це чудовий спосіб не лише дізнатись щось нове, але й зробити уроки в шкільних закладах ще цікавішими.

Наше місто може пишатися своєю історією, культурним та патріотичним вихованням. Театри, музеї, університети Дніпропетровщини відомі на весь світ. І, безперечно, підтримка керівництва міста та області є важливою. Адже поєднавши зусилля ми можемо розбудовувати місто, створювати нові проекти, доводячи те, як багато талановитих особистостей творять історію Дніпропетровська».

Лариса Хованська

(Джерело: Літературна Дніпропетровщина)