| Коло втаємничених : роман 
														Сергій Батурин						 
						— Kindle Edition (Amazon),
				2011.
		— 102 с.
				— м.Харків. — Наклад 1000 шт.
 
							 
		 Жанр:— Іронічний детектив 
 
		 Анотація:Продовження роману "Монолог самотнього мужчини". У Києві один за одним помирають досить молоді, успішні й абсолютно здорові чоловіки: олігарх і журналіст. Медики не можуть знайти причини цих смертей.  Герой, київський журналіст, береться за розслідування. Виявляється, що обидві смерті пов'язані із секретним відкриттям, що за радянських часів було здійснено під патронатом КДБ в одному закритому інституті, а ті, кому тепер належать наукові таємниці минулого, здатні піти на все, щоб правда не вийшла за межі кола втаємничених.
 | Лінк із зображенням книжки: | 
 
 
	А от причину з'ясувати... це вам не фунт ізюму. Напишуть в паперах стандартну гостру серцеву недостатність — от і вся причина. І ніхто й дошукуватися не буде, яка така напасть згубила молодого-перспективного племінника. До цих патологоанатомів  підхід треба. А який підхід до нашої людини? Правильно. Витяг я з тумбочки свого столу колекційну пляшку, котру думав виставити співробітникам у день народження, та й поїхав до районної лікарні, де в трупарні чекало результатів моєї оргработи тіло колишнього вже колеги. Добре було лише те, що там у поліклініці лікарем-травматологом працював мій однокласник			... [ Показати весь уривок ]
		
			 Микола Можайський, тож діяти я вирішив через нього.
 — Розумієте, хлопці, — сказав немолодий прозектор, коли ми випили по першій. — Причин для смерті немає. Жодної серйозної патології. Ну, зайвої ваги кілограмів п’ять-вісім, печінка трішечки збільшена... Але від такого в сорок років не помирають. А так...
 — Практично здоровий? — уточнив Микола.
 — Абсолютно здоровий. Кажу ж — жодних причин для смерті. Ані ознак хоч якоїсь хвороби, ані — отруєння. Таке враження, що організм просто вимкнули.
 Він гмикнув і ми причастилися вдруге.
 — І що ж ти написав у висновку? — поцікавився травматолог.
 — Щось написав, — станув плечима ветеран-патологоанатом. Потім почухав носа й зітхнув:
 — Є там одна заковика... Він, коли його знайшли, сидів на лавці. З моменту смерті пройшло не менше трьох годин. А кров у ноги не стекла...
 Мій шкільний приятель завжди мав гострий розум:
 — Тобто, він помер лежачи. І тіло ще довго перебувало у такому положенні. І потім його вже мертвого посадили...
 — Здається, що саме так. І це вже, — розвів руками оповідач, — не перший випадок. Точнісінько така картина була вчора  в цього крутелика.
 — В якого крутелика? — нашорошив вуха я.
 — Ще прізвище таке ... сільськогосподарське, — не пригадував імені старий лікар. — Висівки, чи як...
 — Макуха, — вирвалося в мене.
 — От-от, — зрадів він. — А ви що, про нього чули? Чи, бува, справу з ним мали?
 — Статтю про нього писав, — не став заглиблюватися в подробиці я. — І що ж, кажете, картина подібна?
 — Абсолютно, голову на відсіч даю! — запевнив віртуоз розтинів. — Той, як і цей, геть не мав причин помирати, але таки помер, причому — теж лежачи, а коли знайшли його, він також сидів.
 — Ну, не сам же він сів, — резонно заперечив Микола.
 — Звісно, — запевнив його колега. — Але підстав вважати смерть одного й другого неприродною, ба й насильницькою, я не маю.
 Я не міг не поцікавитися:
 — А більше таких випадків не було?
 — У мене — ні, — похитав головою старий.
 У моїй голові завантажився процесор і почав обробляти інформацію. Інтерес до подальшої бесіди я втратив і сидів з ними виключно з міркувань ввічливості та подальших добрих стосунків, але вони нічого цікавого більше й не говорили.
 Дійсно, з якого би ото дива помирати здоровому молодикові, що ніколи не обтяжував себе важкою роботою вкупі з роздумами, переживаннями та сумнівами на моральні теми? Має ж бути якась причина... Десь він був останнім часом, щось робив, з кимось зустрічався.  Не просто ж так хлоп несподівано бере в п'ятницю відпустку на тиждень з понеділка, а вже в ніч з того таки понеділка на вівторок його знаходять мертвим. Звісно, можливо, що я й помиляюся, але чуйка моя журналістська вперто підказує: щось в цих міркуваннях є, ще й нашіптує весь час: "Тепліше!"
 Слідів своєї діяльності не залишають по собі лише безтілесні духи. А тут має бути хоч якась зачіпка: есемеска в мобільному, номери телефонів, з яких йому дзвонили чи куди він дзвонив...
 Ділових щоденників Кассій не мав, вважаючи їх анахронізмом. Замість того в нього на столі завжди були такі здоровецькі пустографки на тиждень — ну, ви знаєте про що я... І от на них він завжди записував щось там йому потрібне. Здається, я й сьогодні зранку її бачив. Якого ж біса я сиджу з цими ескулапами районного масштабу? Коньяк усе одно закінчився...
 Я чемненько дякую та ушиваюся до редакції.
 Поки мене не було, у кімнаті мого відділу хтось, мабуть, Радомир, начадів тютюном, як рота саперів у солдатській курилці. Хоч би кватирку прочинив. Я закриваюся зсередини і — до столу покійника. У шухлядах — нічого цікавого, півцебра якихось визитівок, мабуть — непотрібних, затребувані він у спеціальному клясері носив, на тому паперовому простирадлі а-ля "діловий щоденник", — теж зеро. Ну, чи зможе допомогти в такій делікатній справі запис: "Іруся,  067-597-...-4... (красівая попа)"? Або — "годинникова майстерня"?  Чи то – "елітний клуб"?
 Невже Акела схибив? Хоча, в принципі, яке мені діло? Думаю: головний редактор так надимив, — он повна попільничка недопалків, — якщо і я покурю перед від'їздом додому, то великої біди не буде. Сідаю за стіл покійного Дармопука, закурюю свій улюблений "Голуаз". У вічі кидається перекидний календар на столі мого вже колишнього сусіди по кабінету. На ньому — листок із сьогоднішньою датою та нерозбірливими — без півлітри не прочитаєш — Радомировими кривулями. Швиденько перегортаю назад: "вівторок" — "понеділок"— "неділя" — "субота".
 Ось вона, п'ятниця. Там усього два записи: через усю сторінку, вочевидь поспіхом...
 [ Згорнути уривок ] |