| 
			
	
	 "Повернення придурків" : роман 
	
														Петро Яценко						 
	
	
						— Кальварія,
				2004.
		— 168 с.
					— (Серія: Бібліотека журналу "Четвер").
				 
		— м.Львів. — Наклад 1000 шт.	 
	
					 Тверда обкладинка. 
							ISBN: 966-663-144-x 
							ББК: 84.4УКР6-44 
			
	
		 Жанр: 
									— Соціальна фантастика 
						
		
		 Анотація: 
		Ця книжка - про звичайних людей, які, народившись та мешкаючи у незвичайному світі, почувають себе ненормальними.	
		
		| 
		 Лінк із зображенням книжки: 
		
	 |   
	
	
	
	
	 
		
			
	[...]На узбіччі автошляху стояв трейлер з увімкненими фарами. З його тентованого черева зрідка чулося сумне мукання корів. 
– Їх везуть, щоб зробити з них фарш і ковбасу, – сказав я. 
– Друже, що ти любиш більше: смачну ковбасу чи живу корову? – спитав у мене Мула. 
– Коли ситий, то люблю корову, а коли голодний – ковбасу, –  зізнався я чесно. 
– Друже, будь людиною, – сказав Мула, – поглянь на все очима корови.  
Я на мить замислився: корови, виявилось, потрібні не лише для молока і м`яса, а й для духовного вдосконалення... 
Ми зупинили машину, взяли автомати і, підійшовши до трейлера, відчинили			... [ Показати весь уривок ]
		
			 й опустили, ніби місток, двері причіпу. Тварини спочатку відсахнулись, але, постоявши, одна за одною стали виходити. 
– Ей ви... блі-ін!.. Ей ви!.. Шо ж ви робите!?.. – вивалився з кабіни трейлера й підбіг до нас, надягаючи шкіряну куртку, якийсь дядько з божевільними очима. За ним з`явився ще один робітник із ножем, однак, побачивши наші автомати, сховав його. Обидва перевізники корів вклякли та стояли мовчки. Худібка й далі виходила і, не затримуючись, прямувала далеко в поля – їсти свіжу осінньо-весняну травицю.        
Ми посідали в “мобіль” і поїхали далі. 
За кілька кілометрів від міста знов зупинились. Я знайшов ріжки з трасуючими кулями й спорядив ними автомати.  
– Де ти навчився? – дивувався мій товариш. 
– Либонь, серед моїх пращурів були вояки й зарізяки, – знизав плечима я. – Ну, почнемо? 
– Гайда! – вигукнув Мула й вистрілив з ракетниці.  
Зелений вогник зі свистом пронизав повітря, загубився вгорі, з`явився знов та плавно спускався, згасаючи. Услід вже летіли червоний і жовтий. Я з автомата випустив у небо довгу чергу трасуючих куль... Розстрілявши один ріжок, зарядив другий. Мула тим часом цілив зі снайперської гвинтівки в зірки. Інколи влучав, і зірки падали.  
Потім ми кидали гранати... Довколишніми полями розлягалась гучна луна пострілів та вибухів, і мабуть, здалеку було видно сигнальні ракети, зо два десятки яких випустив Мула.  
Ми чинили цей гвалт, щоб хтось сказав у місті: “Подивіться, як там весело!” або – “Гляньте! Там війна!” і зрозумів, що в місті війни нема. А якщо нема війни, значить, усе в місті є добре. І цьому теж треба радіти.[...]			[ Згорнути уривок ] 
		
	 
		 |